Goede doelen

Hej!

De Balkan Express is een charity rally. We rijden dus niet alleen voor de lol en het avontuur, maar ook voor het goede doel. De organisatie geeft de teams als doel mee om €500 op te halen voor een goed doel naar eigen keuze. Wij gaan een stapje verder en hebben gekozen voor twee goede doelen:

Het Ronald McDonald Kinderfonds is een Nederlandse stichting die zieke en gehandicapte kinderen en hun familie probeert te steunen. De stichting is een onderdeel van de internationale organisatie Ronald McDonald House Charities. De stichting heeft huizen, zogenaamde Ronald McDonald Huizen, vlak bij ziekenhuizen, waarin ouders, broers en zussen van zieke kinderen tijdelijk kunnen wonen. Ook heeft de stichting kamers in ziekenhuizen en huiskamers op plaatsen waarin zieke of gehandicapte kinderen kunnen uitrusten.
Daarnaast organiseert de stichting vakantie- en sportactiviteiten. De Ronald McDonald Huizen in Nederland hebben het CBF-Keurmerk. Voor ons was de keuze voor het Ronald McDonald Kinderfonds een makkelijke, omdat we ons erg betrokken voelen: Joost was oprichter en jarenlang bestuurslid van de Business Breakfastclub van het Ronald McDonald Huis in Den Haag en afgelopen jaar hebben we van dichtbij gezien hoe lieve vrienden van ons geholpen zijn door het fonds toen hun dochtertje erg ziek was.

De Mines Advisory Group is een organisatie die is opgericht door de Britse legeringenieur Rae McGrath. Hij zag in de jaren ‘80 de verwoestende gevolgen van achtergebleven landmijnen in Afghanistan. De organisatie zet zich in voor het opruimen van mijnen, clustermunitie en onontplofte bommen in voormalige oorlogsgebieden. Met eigen ogen zag Maarten ooit in Laos hoe verwoestend de effecten van de Vietnam oorlog (en vooral de enorme hoeveelheden clustermunitie die boven Laos werd gedumpt om lichter te kunnen landen) decennia later nog steeds kunnen zijn: boeren verliezen ledematen of zelfs hun leven bij het bewerken van het land dat ze al tientallen jaren bewerken, omdat ze dat jaar toevallig hun schep op de verkeerde plek in de akker steken. Niet alleen verminkt en doodt het de slachtoffers zelfs, maar hun families komen in grote problemen doordat vader of moeder het land niet meer kan bewerken en moet worden  verzorgd. Tijdens de rally komen we ook door landen waar de Joegoslavië-oorlog in de jaren negentig zwaar heeft gewoed en waar nog steeds landmijnen in de grond zitten. De Mines Advisory Group is in 68 landen actief, waaronder Bosnië-Herzegovina. Door dit doel te steunen hopen we niet alleen te kunnen genieten van het prachtige landschap, maar er ook een bijdrage aan te kunnen leveren.