Wist u dat…?! Polen

Hej!

Wist u dat…?! Polen

We weten nog niet hoe de route zal gaan vanaf Dresden naar Salzburg. We hebben wel wat hints gekregen van de organisaties, dus we weten ongeveer door welke landen we zullen reizen. Tot aan 22 augustus delen we onze voorpret met jullie en presenteren we ‘fun facts’ van de landen waar we doorheen rijden: wetenswaardigheden en andere onzin.

Vandaag: Polen. We houden er rekening mee dat we als eerste land na Duitsland door Polen rijden. Waarschijnlijk maar kort, wellicht zullen we er niet eens slapen, omdat we gelijk doorrijden naar Tsjechië. Dat is jammer, want er is heel veel te zien in Polen. Waarschijnlijk gaan we deze bezienswaardigheid helemaal missen:

Wist u dat…
Er in Polen bizons in het wild voorkomen? In het oosten van Polen leven zo’n 800 Europese bizons (wisenten) in het Oerbos van Białowieża. De Europese bizon is één van de grootste zoogdieren in Europa en kwam vroeger voor in het gebied van West-Europa tot Scandinavië en de Kaukasus, maar is door de eeuwen heen zo fors bejaagd dat de soort al in de 15e eeuw met uitsterven werd bedreigd. Diverse Koningen en landen beschermden het jachtgebied in het Oerbos van Białowieża, desalniettemin werd de laatste in het wild levende wisent daar in 1919 gezien. De huidige wisenten stammen af van slechts zeven individuen die in gevangenschap leefden. Dankzij fokprogramma’s kon de soort behouden worden en herintroductie van de soort in het Oerbos van Białowieża vond plaats in 1952 en in inmiddels komt het dier voor in o.a. Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Slowakije, Roemenië en Litouwen. Zelfs in Duitsland én in Nederland (Zuid-Kennemerland, Maashorst en de Veluwe) zijn een aantal dieren uitgezet.

Volgende keer: Tsjechië